ANAEROBIC DIGESTION TUNNELS – Αναερόβια Βιολογική Επεξεργασία Οργανικών Αποβλήτων σε Κελιά για Παραγωγή Ενέργειας και Κόμποστ

AnaerobicDigestionTunnels02

Είδος αποβλήτων:

Η τεχνολογία είναι κατάλληλη για την επεξεργασία:

  • Οργανικό/βιοαποδομήσιμο κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων
  • Οργανικά απόβλητα από διαλογή στη πηγή
  • Απόβλητα κήπων
  • Απόβλητα εμπορικών, αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων
  • Βιολογική ιλύς από αστικά υγρά απόβλητα

Περιγραφή τεχνολογίας:

Πρόκειται για μία μέθοδο αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, που μέσω της παραγωγής βιοαερίου, επιτυγχάνει όχι μόνο την σταθεροποίηση των αποβλήτων αλλά και την ενεργειακή τους αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία βασίζεται στη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης, που πραγματοποιείται υπό ξηρές συνθήκες, μέσα σε κλειστούς χώρους – αντιδραστήρες (τύπου γκαράζ). Το σύστημα είναι αρθρωτό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης, αλλά και ευελιξίας στη εποχιακή διακύμανση της ποσότητας των αποβλήτων.

Κάθε αντιδραστήρας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναλλαγής θερμότητας, συλλογής βιοαερίου, συλλογής/ανακυκλοφορίας στραγγισμάτων και αυτόματης ρύθμισης και ελέγχου. Το σύστημα κλείνει αεροστεγώς για τη δημιουργία αναερόβιων συνθηκών και την ασφαλή διαχείριση του βιοαερίου που παράγεται κατά τη διεργασία.

Μέσω της βιολογικής επεξεργασίας επιτυγχάνεται μείωση της μάζας των αποβλήτων, υγειονοποίηση και την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών. Το βιοαέριο που συλλέγεται κατά τη διεργασία, οδηγείται στο σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την επεξεργασία 10.000 tn/y οικιακών αποβλήτων, παράγονται περίπου 2.800.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 550 οικίες ετησίως.

Case Study:

ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Ο Νομός Ηλείας παράγει περίπου 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, για τη διαχείριση των οποίων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας. Για το τμήμα της βιολογικής επεξεργασίας θα εφαρμοστεί η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης σε κελιά. Στόχος της μονάδας είναι η μηχανική διαλογή και ανάκτηση ανακυκλώσιμων προϊόντων, όπως επίσης η βιοαποδόμηση των οργανικών αποβλήτων και η παραγωγή ενέργειας.

Το Έργο σε αριθμούς:

Ρεύμα αποβλήτωνΑστικά στερεά απόβλητα
Ποσότητα αποβλήτων80.000 tn / έτος
Τελική μάζα αποβλήτων που διατίθεται προς ταφή σε σχέση με τη συνολική εισερχόμενη μάζα αποβλήτων40% ή 32.000 tn / έτος
Ποσοστό βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων που εκτρέπεται σε σχέση με την εισερχόμενη μάζα βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων65% ή 24.440 tn / έτος
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας6.500 kWh/έτος
Παραγωγή ανακυκλώσιμων και δευτερογενών προϊόντων7.400 tn / έτος
Παραγωγή εδαφικού υλικού τύπου κόμποστ12.000 τν/έτος

Πλεονεκτήματα:

  • Περιβαλλοντική διαχείριση βάση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας
  • Μείωση της μάζας των αποβλήτων και των υπολειμμάτων προς ταφή
  • Δυνατή κατασκευή, χωρίς πολύπλοκα μηχανικά μέρη και υψηλές απαιτήσεις συντήρησης
  • Δυνατότητα επέκτασης και αύξησης της δυναμικότητας
  • Ευελιξία στην εποχιακή διακύμανση των αποβλήτων
  • Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και κόμποστ