Mobile Composting – Αερόβια Βιολογική Επεξεργασία Ιλύος σε σάκου για Παραγωγή Κόμποστ

 

Περιγραφή τεχνολογίας:

Πρόκειται για μία μέθοδο αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας (κομποστοποίηση), που πραγματοποιείται με ελεγχόμενο αερισμό της ιλύος εντός οριζόντιων πλαστικών σάκων κυλινδρικού σχήματος, σφραγισμένων στα άκρα τους. Το σύστημα είναι κινητό και αρθρωτό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης, αλλά και ευελιξίας στη εποχιακή διακύμανση της ποσότητας της ιλύος. Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται εύκολα, γρήγορα και απλά, καθώς δεν απαιτείται κανένα έργο πολιτικού μηχανικού.

Αρχικά αναμιγνύεται η ιλύς με κάποιο υλικό δομής (πριονίδι, κλαδεύματα), προκειμένου να αποκτήσει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στη συνέχεια την αποδοτική βιολογική επεξεργασία της. Οι πλαστικοί σάκοι πληρώνονται με το μίγμα ιλύος-υλικού δομής μέσω τροχήλατου μηχανήματος με χοάνη τροφοδοσίας και κοχλία ο οποίος προωθεί το μίγμα εντός των σάκων.

Σε αντίθεση με την ανοικτή κομποστοποίηση σε σειράδια στην οποία το κόμποστ εναποτίθεται σε παράλληλες σειρές επί του εδάφους οι οποίες αναδεύονται, στο περιγραφόμενο σύστημα δεν απαιτείται ανάδευση. Αντιθέτως, ο αερισμός είναι εξαναγκασμένος με τη χρήση ανεμιστήρων και δικτύου σωληνώσεων που διέρχονται μέσα από το κόμποστ, το οποίο βρίσκεται μέσα σε σφραγισμένους πλαστικούς επιμήκεις σάκους, εξασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια οξυγόνου, που είναι απαραίτητο για την αερόβια αποσύνθεση.

IMG_1769Ο έλεγχος και η ρύθμιση της διεργασίας γίνεται με την βοήθεια του συστήματος αυτόματου ελέγχου, το οποίο λαμβάνει δεδομένα από τους αισθητήρες και ρυθμίζει ανάλογα τον αερισμό έκαστου σάκου.

Μέσω της βιολογικής επεξεργασίας επιτυγχάνεται υγειονοποίηση της ιλύος και την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός άοσμου και σταθεροποιημένου υλικού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.


Πλεονεκτήματα:

  • Περιβαλλοντική διαχείριση βάση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας
  • Ελαχιστοποίηση των εκλυόμενων οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα, καθώς πρόκειται για κλειστό σύστημα.
  • Προστασία από τις καιρικές συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την επεξεργασία της ιλύος.
  • Απλότητα στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος
  • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση
  • Δυνατότητα επέκτασης και αύξησης της δυναμικότητας
  • Παραγωγή αξιοποιήσιμου προϊόντος κόμποστ

Case study

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΧΤΑ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στον χώρο του ΧΤΑ Ταγαράδων είχε αποτεθεί ποσότητα 40.000 τόνων ιλύος σε κρατήρα βάθους περίπου 50 m σε έκταση 24 στρεμμάτων. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες στο χώρου του ΧΤΑ Ταγαράδων, κρίθηκε απαραίτητη η επεξεργασία και η επανεπίχωσή της.
Η μέθοδος που επιλέχθηκε για την επεξεργασία της λυματολάσπης είναι η κομποστοποίηση σε κλειστούς σάκους και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια.

  • Την ανάμιξη της βιολογικής ιλύος με πριονίδι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό του μίγματος της ιλύος στις ακόλουθες διεργασίες.
  • Την πλήρωση των σάκων με το υλικό
  • την κομποστοποίηση του μίγματος εντός των σάκων για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων
  • την προσωρινή αποθήκευση του μίγματος μέχρι την επανεπίχωσή του

Το έργο σε αριθμούς:

Είδος αποβλήτων

βιολογική ιλύς

Ποσότητα

40.000 tn

Συνολική διάρκεια

14 μήνες